Нов светски рекорд за достава на 3,3 км LLLD цевки од Норвешка до Малезија

Pipelife постави светски рекорд откако влечеше над 3,3 километри цевки од Стател, Норвешка до Малезија. Доставувањето на цевките со голема должина и долг дијаметар, (LLLD)  HDPE цевки, за еден голем  енергетски проект се одвиваше низ ненадминати 27.720 километри.

 

Импресивна испорака на HDPE цевки за еден импресивен проект

Норвешката фабрика Pipelife во Стател беше одговорна за производство и испорака на нарачка потпишана пред католичкиот Божиќ во 2017 година. Цевките беа произведени во април 2018 година и потоа беа влечени во Малезија. Тие патуваа низ западниот брег на Африка, околу Р‘тот на Добра надеж, а потоа низ Индискиот Океан - потребни беа вкупно 190 дена за да се заврши патувањето.

6 пати по 550 метри долгите ПЕ-цевките со висока густина , кои сега се на терен за изградба на електрична централа со комбиниран циклус, имаат надворешен дијаметар од 2,5 метри. Тие служат како влез за вода за ладење за околу 400 MW проширување и надградба на електричната централа.

Вредно да се запише во Гинисовата книга на рекорди

Влечењето од 27.770 километри до Малезија е нов и цврст светски рекорд за влечење на цевки. Pipelife Norway, исто така, го постави  и претходниот рекорд во 2016 година, кога компанијата спроведе слична испорака во Уругвај. Меѓутоа, тоа растојание беше само околу половина од должината на патот до Малезија.

Новиот рекорд за испорака во Малезија му даде на Pipelife големо внимание во инженерските заедници во Азија, а сега, изведувачот ја презеде и иницијативата да го внесе влечењето во Гинисовата книга на рекорди.

„Ова не е наш прв светски рекорд, но многу е возбудливо што оваа испорака би можела да влезе во познатата книга", вели Тригве Јохан Бломстер, менаџер за извоз во Pipelife Norway.

25 години искуство и 150 меѓународни LLLD испораки

Освен што служат за електрични централи, LLLD цевките на Pipelife имаат долга употреба во различни пристаништни и крајбрежни области, како што се дестилација, водоснабдување, отпадни води и заштита на цевки (на пример, нафта, електро). Цевките можат да се произведат до должина од 600 метри - тоа е 220 метри подолго од должината на Емпајер Стејт Билдинг.

„Извршивме повеќе од 150 меѓународни испораки од 1995 година. Почнавме во 1960-тите со влечни цевки низ Скандинавија, а потоа следуваа Англија, Јужна Африка и Северна Африка, а во 1998 година го преминавме Атлантскиот Океан и стигнавме до Бразил. Испораката до Малезија покажува како Азија и Блискиот Исток можат да имаат корист од нашите производи со високи перформанси “, вели Бломстер.

„Нашите клиенти имаат добра причина да веруваат дека нивните испораки на овие километарски цевки безбедно  ќе пристигнат на другата страна на светот. Другите добавувачи можат да тврдат дека можат да го направат ова, но единствено ние сме го сториле и тоа честопати и го правиме веќе долго време “- додава Илија Радељиќ, технички менаџер на одделот за извоз во Pipelife Norway.

Инсталација и еколошки

Норвешката испорака, исто така, е победник кога станува збор за инсталацијата и климата. Долгите должини на цевките значително го намалуваат ракувањето и заварувањето по пристигнувањето.

„Цевките лебдат и бараат минимална моќност на моторот.  Тоа им овозможува на влечните бродови да транспортираат повеќе цевки одеднаш. За споредба, испораката на цевки во Малезија би опфатила 185 целосно натоварени камиони со цевки од 18 метри“- вели Радељиќ. Тој додава: „Друга главна придобивка од нашите долги долги HDPE цевки е намалувањето на заварувањето:  LLLD цевките бараат помалку време за инсталација, помалку трошоци и обезбедуваат максимална сигурност кога станува збор за затегнатоста“.

 Кликнете на видеото подолу за да го видите 1,5 минутното резиме за 188-те дена на влечење на цевките.


Powered by Net Architecture